top of page

A la Declaració dels drets de les generacions futures de 1994 la UNESCO, i a la i la Declaració de la Palma de 2007, també la UNESCO juntament amb la Unió Astronòmica Internacional (IAU), l'Organització de Turisme Mundial de Nacions Unides (UNWTO),  i l'Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC),  van declarar el cel nocturn patrimoni de la humanitat a conservar.

 

Promou cels nocturns sense contaminació lumínica, què permeten gaudir i contemplar el firmament, sent aquest un dret de la humanitat equivalent a altres drets socioculturals i de desenvolupament sostenible.

planisferi.png

La contaminació lumínica és l'excés de llum què a les ciutats es llança cap al cel, i què ens causa perjudicis:

​

-  econòmics: paguem excés de llum pública per il·luminar el cel.

- ecològics: les espècies migratòries es desorienten, les espècies nocturnes perden el seu hàbitat, els depredadors nocturns no poden caçar, etc.

- de salut: hi ha estudis científics què demostren el canvi del ritme circadià amb l'exposició a llum artificial, així com augmenta el risc de càncer de pròstata i pit amb l'exposició a llum led blanca i blava.

- astronòmics i culturals: es perd la possibilitat d'admirar el cel nocturn amb la Via Làctia.

avaluació1.jpeg

Per evitar l'excés de llum s'han de racionalitzar els punts de llum necessaris, Espanya és el país d'Europa què més diners públics gasta en enllumenat i què també compta amb més punts de llum per habitant.

​

La racionalització consisteix bàsicament en posar només les llums necessàries per veure's (no cal sortir a llegir o cosir al carrer a la nit), i dirigir el feix de llum cap a terra, bé apantallant, o bé tapant l'excés per evitar què marxe cap al cel.

punts de llum.png

Hi ha molts llocs on cercar informació precisa sobre com evitar la contaminació lumínica, sobre com estalviar energia, etc. Potser el referent a nivell nacional és la pàgina de celfosc:

https://www.celfosc.org

bottom of page